Første Dansker til at løbe tværs over USA er YFU’er

Første Dansker til at løbe tværs over USA er YFU’er
July 01, 2016 09:36

Henrik Svendsen havde en drengedrøm om at løbe de 5000 km fra LA til New York. Drømmen blev til virkelighed da han i maj løb ind i armene på H.C. Andersen statuen i Central Park i New York. Undervejs har han inspireret mange og udbredt det gode ved udveksling som YFU står for. Læs her Henrik fortælle om sin imponerende rejse.

Drømmens oprindelse
Henriks drøm startede, da han som 18-årige læste bogen “Transcontinental Foot Race” fra Los Angeles til New York. Bogen fascinerede ham i en sådan grad, at det blev hans drøm at løbe distancen selv. Henrik ville gerne løbe i en god sags tjeneste og valgte YFU netop, fordi sagde Henrik: ”At læse og uddanne sig i udlandet er en god kombination, så det var oplagt at støtte udvekslingsophold og her er YFU jo det bedste”.

Der må være en masse planlægning foran en sådan rejse, og Henrik har da løbet en del marathon tidligere, men op til løbet her forberedte han sig ikke. Planen var at løbe sig i form undervejs.

Medieopmærksomhed
I og med forberedelserne ikke var store, havde Henrik ikke haft kontakt til medier forinden. Undervejs besøgte han et par TV-stationer samt et par aviser. Fra Danmark var Vejle Amts Folkeblad særligt interesseret i Henriks rejse, da han kommer netop fra denne landsdel. Dertil deltog Henrik live i P4 og P3 i programmet Liga, hvor hans drengedrøm fik muligheden for at blive delt med resten af Danmarks befolkning. Henrik opdaterede ligeledes Facebook med beretninger og billeder dagligt under hele rejsen.

Mere end bare løb
Rejsen var mere end blot lange endeløse landeveje. Undervejs sov Henrik og hjælpere i en autocamper, som de parkerede så sikkert som muligt. Helst ved steder, som havde 24-timers åbent, som for eksempel tankstationer og hotelparkeringspladser, men også ved Walmart supermarked, som har videoovervågning.

Dertil havde Henrik planlagt sin rejse således, at der var tid til andet end kun løb, og det tror han var medvirkende årsag til at det gik så godt. Sammen med sine medrejsende var han i biografen, spillede minigolf, besteg en vulkan, sov hos Navajo indianere, besøgte museums, shoppede, vandrede i Canyon, besøgte seværdigheder og stiftede bekendtskab med forskellige religionsformer. Henrik fortæller: ”det fantastiske var netop at se noget nyt hver eneste dag.” Hermed ikke at forglemme, at der selvfølgelig også var det daglige som indkøb, madlavning, opvask, tøjvask med videre.

Udfordringer
Heldigt nok havde Henrik ikke alvorlige kriser undervejs. Det værste var skinnebensproblemer i Oklahoma. Det var ikke helt godt, da Henrik på et tidspunkt (måtte humpe) og havde svært ved at gå almindeligt. Her var han heldig at møde Dr. Tom, som er en specialist, der har behandlet svære løbskader i mere end 30 år.

Vejret skabte også udfordring på turen, men som Henrik selv siger det; ”vejret kan du ikke gøre noget ved.” "Når man bevæger sig over et helt kontinent og løber mere end 5.000 km, så kan man ikke undgå at møde alt slags vejr." ”Moder jord byder op til dans og det er ikke dig der fører an!”. Den dans Henrik deltog i bød på alt mellem varme, kulde, vind, regn, slud, hagl og endda sand- og snestorm,.

Henrik beretter dertil, at deres varmeanlæg i autocamperen en nat i Arizona, gik i stykker, og de vågnede op til 23 graders frost indendørs. Henriks vandflaske stod ved siden af sengen og var fuldstændig frosset til is. Det var koldt den morgen, beretter Henrik.

Men Henrik var ikke lige sådan at slå ud, og på trods af han også blev ramt af en bil undervejs, udtaler han selv: ”Jeg har været heldig med altid at kunne se det positive, uanset de forskellige situationer som jeg kom i undervejs.” Men han undervurderer heller ikke, at trafikken uden sammenligning var den største trussel. Amerikanerne er slet ikke vant til løbere eller cyklister.

Ærefrygt før start
Henrik føler, at han har været heldig med helbredet, og det er gået over al forventning. Han har været i stand til at restituere hver eneste dag. Da han startede i Los Angeles var det med ærefrygt overfor distancen - idet han aldrig havde deltaget eller været med til et langdistance løb tidligere. ”Jeg var bestemt nervøs for om mine ben, knæ og led ville kunne klare den massive belastning samt de mange kilometre”, Fortæller Henrik, og det havde han også god grund til at være, da det kun er lidt over et år siden, han fik en knæoperation.

”Jeg har nu erfaring og ved at de endeløse veje altid får en ende, det er blot et spørgsmål om at fortsætte.”

USA fra en ny vinkel
Selvom Henrik har besøgt USA før, var løbet en hel ny måde at opleve landet på. ”Jeg har set landet fra en helt ekstraordinær vinkel. Jeg er ikke i tvivl om at, jo langsommere man bevæger sig, jo mere oplever og ser man. Jeg har fået et enormt godt indtryk af kulturen og samfundet i USA.” Henrik så de mange mangler, der er overalt i samfundet. Men alle de rare og utroligt venlige, imødekommende amerikanere, han mødte hver eneste dag, har opvejet det meste.

Henrik mødte også andre beboere i de amerikanske stater. Som dansker er man ikke vant til at skulle forholde sig til livsfarlig dyr. Så da Henrik mødte en vild bjørn, blev han meget overrasket, da han ikke havde foretaget nogen research på det punkt. ”Når man møder en bjørn i en skov og stadigvæk skal løbe resten af dagen i skoven, så begynder man at løbe anderledes eller se anderledes på skoven”, fortæller Henrik. Dertil mødte han også slanger, hvilket han synes var en vildt ubehagelig overraskelse, man kan sige ”selv den mindste lille bette slange kan gøre een bange, ihvertfald mig”. Det var du også god grund til at være, for bliver man bidt af en klapperslange, har man 20-30 minutter til at få modgift, ellers dør man. Så at løbe i Arizonas bjerge og tænke på bjergløver, og alle de potentielle fare, der kunne vente, var lige noget Henrik skulle synke.

Naturoplevelser
At skulle fremhæve naturoplevelser igennem mere end 5.000 kilometre er selvfølgelig svært. Henrik løb igennem 14 stater og synes de var smukke på hver sin måde. Men hvis han alligevel skulle forsøge at nævne nogle specielle steder, siger Henrik; ”at løbe langs de store røde klipper i Arizona når solen skinner, det føles ganske storartet.”

Bevare motivationen
Når man løber ud ad lange endeløse landeveje, kan man stille spørgsmålstegn ved, hvordan man kan holde motivationen over så lang en distance. Hertil svarer Henrik: ”Jeg har nu erfaring og ved at de endeløse veje altid får en ende, det er blot et spørgsmål om at fortsætte.”

“Jeg har det ønske, at tilskynde andre til at forfølge deres drømme, for det er her livet leves og mærkes allerbedst.”

Der er for Henrik intet bjerg, der ikke kan bestiges, derfor har det ikke været svært for Henrik at bevare motivationen. Tværtimod har det været en stor glæde at se nyt landskab hver eneste dag og møde nye venlige mennesker. At bevæge sig fremad hver dag har netop været min drøm. At den så udviklede sig til det fantastiske eventyr som jeg oplevede, er jo helt vildt, beretter Henrik. Der var ikke noget tidspunkt, hvor Henrik var i tvivl om, hvorvidt han kunne gennemføre drømmen.

Opmærksomhed
Henrik føler, han fik bragt opmærksomhed til YFU-USA hver dag i samtale med de mennesker, han mødte. I Danmark håber Henrik, at flere har fået kendskab til YFU Danmark. Det drivende for Henrik er at give opmærksomhed til vores organisation, idet han ved, hvor givende det er for unge mennesker (og ældre) at bevæge sig ud i verden og se, hvordan andre kulturer og samfund fungerer. Der er ikke mange andre oplevelser, der er med til at udvikle og modne et ungt menneske, som at tage på udvekslingsophold - det er ofte en oplevelse for livet, udtaler Henrik, hvilket de fleste YFU’er kan erklære sig enig i.

Målet
Henrik var i New York i 1990, hvor han kom forbi H.C. Andersen statuen i Central Park og har ud fra det valgt, at det skulle være målet. ”Han sidder så smukt og kigger ud over en lille sø, meget idyllisk, typisk Dansk og hvis jeg skulle løbe til New York, skulle mit løb selvfølgelig ende hos ham, det ville være som et lille eventyr for mig,” fortæller Henrik og opfordrer alle, der besøger New York til at lægge turen forbi. Da Henrik nåede målet, indrømmer han: ”Jeg kneb en tåre og fik en god stor klump i halsen, da jeg omfavnede H. C. Andersen…det var for vildt og for stort, målet var nået. Jeg er ovenud tilfreds og lykkelig over at have udlevet min drengedrøm. Jeg har ydermere det ønske, at tilskynde andre til at forfølge deres drømme, for det er her, at livet leves og mærkes allerbedst.”

Set i bakspejlet
Overordnet set ønsker Henrik ikke at ændre noget. Han er meget tilfreds med at have vist overskud hver eneste dag. Der er kun få dage, hvor hans temperament kom til udtryk, ”men uden temperament og engagement kommer man ikke langt,” siger Henrik og mener, at det er egenskaber, man har brug for, både hvis man skal løbe over et kontinent og bo hos en værtsfamilie.

Fremtidige løbeplaner
Henrik er ustoppelig og har allerede ambitioner om andre længerevarende løbeture eller en anden udfordring. ”Livet skal være fyldt af nye mål, livet handler om at være på en rejse. At være på vej mod nye mål og en ny horisont er det, som giver “edge” og krydderi til den næste morgen vi står op”, slutter Henrik.

Henrik

Korte fakta

Distance: 5.049 km
Fra/til: Fra Santa Monica Pier, Los Angeles - til - H.C. Andersen Statuen, Manhattan, Central Park, New York.
Tid: 117 dage inkl. Chauffør skifte, 111 dage var løbsdage.
Stater: CA. NV, AZ, NM, TX, OK, KS, MO, IL, IN, OH, PA, NJ og NY
Sko slidt op? 6-7 par
Km på én dag? 66 km på Route 66,
70,7 km, da Henriks supporter Jens netop havde denne alder.


Interview af Julie Frost Dahl