Intern i Bulgarien

Intern i Bulgarien
July 05, 2017 08:41

Jeg hedder Sissel og er lige nu så heldig at kunne bruge et halvt år i Sofia, som intern ved YFU Bulgarien. Mine arbejdsopgaver her er blandt andet, at jeg skal afholde Colored Glasses workshops rundt om i landet, lave skoleoplæg, deltage på seminarer og lave sociale arrangementer for de frivillige. 

Begyndelsen
Jeg ankom til Sofia den 2. januar og bor lige nu ved Iris, som også arbejder på kontoret. Vi leder fortsat efter en værtsfamilie til mig, men for nu er det et godt sted at bo, tæt på midtbyen og YFU kontoret.  

Mine første par uger blev brugt til at få kendskab til byen, så jeg brugte mine mange timer ”på kontoret” på at vandre rundt i byen, både på egen hånd og sammen med grupper på ”city tours”. Det var ikke helt nemt at komme rundt, da byen blev angrebet af 40 cm sne et par dage efter min ankomst og temperaturer ned til -19 grader. På trods af kulden er byen utrolig flot, med masser af imponerende bygninger fra de forskellige perioder i landets historie. Ud over at vandre rundt i byen og prøve på ikke at fare vild, har jeg også brugt min første tid på at lære alfabetet, sige nogle basis sætninger og spise banitsa (bulgarsk bagværk med feta). 


Billede: Alexander Nevsky cathedral, som jeg går forbi hver dag på vej til arbejde. 


Mere end bare arbejde
Efter bare 3 uger i landet havde jeg fødselsdag. Jeg blev inviteret af Iana (tidligere udvekslingsstudent i Danmark) til Bansko for at stå på ski hele weekenden med hendes familie. Min fødselsdag blev altså fejret med at stå på ski, afterski og en masse hjemmelavet vin fra hendes bedstefar. Bansko var et imponerende sted, med den flotteste udsigt på vej ned af løjperne. Mine evner til at stå på ski er dog ikke det, jeg vil kalde fremragende, men ned kom jeg uden alt for mange styrt. 

Billede: Udsigt fra løjperne ned til byen Bansko

I slutningen af januar fik jeg chancen for at tage til Pernik og se Surva festivalen sammen med seks andre. Vi mødtes alle på Sofia togstation, hvilket var første gang, jeg mødte nogen af dem. Vi var en meget blandet gruppe fra Bulgarien, Ukraine, Georgien, Litauen, Kasakhstan og så selvfølgelig Danmark.  Surva festival var en meget speciel oplevelse, da det er en stor tradition, som går ud på at skræmme onde ånder væk. Det er også derfor folk er klædt ud i disse lidt skræmmende kukeri dragter, fyldt med klokker, da jo mere larm de laver, jo mere bliver ånderne skræmt væk. Generelt har min oplevelse her i Bulgarien været fyldt med traditioner og kulturelle oplevelser fordi de holder meget fast i deres gamle traditioner og går meget op i deres lands historie. Deres lands historie er i øvrigt meget lang og forvirrende, da de gang på gang er blevet invaderet af for eksempel Ottoman empire. 

Billede: Surva Festival i Pernik

En tur til Rumænien
Der kommer desværre ikke så mange på udveksling til Bulgarien. Det samme gælder for Rumænien og Serbien. Derfor besluttede vi at holde deres midtvejs seminar sammen i Sibiu, Rumænien. Vi var 14 i alt til midtvejs, 4 frivillige, 4 værtssøskende og 6 studenter. Det var en meget anderledes måde at holde seminar på end i Danmark, da antallet af studenter er så meget mindre, samtidig med at vi også havde værtssøskende med (kun dem der er på samme alder som studenterne), men man har mere tid med hver enkel student. Det var en stor succes, da studenterne fik chancen for at se et land mere og høre om nabolandene til deres værtsland. Gennem weekenden havde vi meget fokus på forskelle og ligheder i de tre lande. Ud over de forskellige diskussioner og præsentationer, bød programmet også på en guidet tur rundt i midten af Sibiu, og aftenerne blev brugt på at spille ”werewolf”. I Sibiu så vi blandt andet deres teater, som de startede med at bygge i 1788 og færdiggjorde i 2004. Vi stod også på ”the bridge of lies”. Det siges, at broen braser sammen, hvis man lyver mens man står på den.

Billede: Gruppen af udvekslingsstudenter og værtssøskende til midtvejs i Rumænien.

Man oplever en anden kultur på egen krop
Baba Marta er en tradition, som bliver afholdt 1. marts. Her byder man foråret velkommen og man giver disse røde og hvide armbånd, kaldet Martenitsa, til sine venner og familie, for at give godt helbred og lykke til dem. Traditionen er kæmpe stor, og i flere uger op til den blev der solgt og lavet martenitsas alle steder (også på YFU kontoret). Man beholder disse armbånd på, indtil man ser et frugttræ, der har fået blomster, hvorefter man så binder armbåndet på træet. Denne tradition er endnu en af de mange ældgamle traditioner, jeg har fået lov til at opleve her i Sofia.   

I år er der kun 3 studenter i Bulgarien, og cirka 15 fra Bulgarien er på udveksling nu. Dette er ikke særlig mange, i hvert fald ikke i forhold til Danmark. Jeg synes helt bestemt, at det er ærgerligt, at der ikke er flere, som har lyst til at tage til Bulgarien. I mine øjne er det helt bestemt et undervurderet land. Det er propfyldt med traditioner, imødekommende mennesker og smuk natur fyldt med bjerge. Ud over at lære et nyt sprog får man også kendskab til et andet alfabet og selvfølgelig den østeuropæiske kultur. Det er en meget anderledes kultur fra den danske kultur, så der er helt klart en masse nyt at opleve som udvekslingsstudent i Bulgarien.  

Mit ophold i Sofia, Bulgarien slutter først til juni, så jeg har endnu meget tid til, at opleve mere af landet, blive bedre til sproget og forhåbentligt besøge nogle flere af nabolandene, som for eksempel Grækenland, Makedonien og Serbien. Jeg har heldigvis allerede en planlagt tur til Belogradchik og Vidin i det nordlige Bulgarien og forhåbentlig en tur til Varna ved Sortehavet.  

Skrevet af Sissel Vinge Helm-Petersen