Konichiwa-for-noget? Når eksportvaren til Japan, bliver leveret på hjemmeadressen

Konichiwa-for-noget? Når eksportvaren til Japan, bliver leveret på hjemmeadressen
May 11, 2017 07:45

Det er august. Den danske sommer er som danske sommer er oftest: mild og en smule lunefuld. I en bus, sammen med 3 andre japanere og 70 andre udvekslingsstudenter fra organisationen YFU Danmark, sidder Kodai og sveder lidt. Sådan er det når forventningens glæde, spændingen ved at være (næsten) alene i et fremmed land uden familie og venner, og alle menneskene i bussen alle har det på samme måde.

De 74 studenter kommer fra 5 forskellige kontinenter og 15 forskellige nationaliteter: herunder også Japan.

Kodai skal tilbringe det næste skoleår i Danmark hos en dansk familie. Det skal alle de andre også. Og hvorfor skal han så det, og hvorfor i det hele taget lige Danmark?

Et udvekslingsophold er et dannelsesår, hvor man kan lære noget om verden og fremmede kulturer samtidigt med at man lærer noget om sig selv. Det er et år fyldt med udfordringer og spørgsmål, der giver oplevelser og læring for livet.

For Kodai kom inspirationen efter en rejse til Europa og en generel nysgerrighed og fascination af Skandinavien – for mange af de andre unge er historien den samme.

Svær start, et vendepunkt og en dansk Jul

På trods af en svær start på året, der bød på en kaotisk første skoledag på Silkeborg Gymnasium

”Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle være, ingen vidste at jeg var udvekslingsstudent og jeg kunne jo heller ikke forstå, hvad folk sagde til mig på dansk”, og dårlig kemi med den første værtsfamilie har Kodai haft et godt år i Danmark. Vendepunktet kom i efteråret, da hans frivillige kontaktperson Vibeke Wulff tog ham til sig.

At årets mest hyggelige sæson kom lige efter bruddet med den første værtsfamilie har sikkert gjort en stor forskel. Kodai vil huske julen i Danmark som noget helt særligt.

Eksportvaren

Kodais værtsmor, Vibeke, opfordrer også andre familier til at tage en udvekslingsstudent – ikke kun fordi det er en oplevelse for livet for hele familien, som giver et nyt perspektiv på verden, men også fordi man er med at eksportere det danske livssyn. ”Kodai kommer til at være en ambassadør for Danmark, danske varer og dansk kultur så længe han lever – bare fordi jeg har åbnet min dør og mit sind. Det er jo en hel enestående ting at kunne give videre.” Fortæller værtsmor Vibeke Wulff og fortsætter med at fortælle om de andre lidt mere bløde ting: ”jeg kan jo heller ikke lade være med at være overbevist om at vores måde at joke med hinanden, den danske humor – og egentlig også pædagogik har smittet en del af på ham.”

En “smuk” slutning – men først til næste år

Nu vil Kodai ikke hjem: ”Jeg har altid gået i den samme skole, så jeg ville prøve noget nyt. Og Danmark er et fantastisk land. I de første uger var jeg ked af at være her, men nu er jeg ked af, at jeg ikke skal være her længere end til sommerferien. Men jeg vender tilbage, for jeg skal altså prøve at være på Smukfest”.

Værtsfamilier er udvekslingsstudentens familie i Danmark. De sørger for kost, logi, lektiehjælp og er studentens sikkerhedsnet i Danmark.

Kodais værtsmor forsikrer om at Kodai altid er velkommen: ”han er jo et af mine børn nu – det er der ingen tvivl om”.

Bliv dansk ambassadør i dit eget hjem og fejr 150-års jubilæet for venskabet mellem Japan og Danmark

Til sommer kommer 4 japanske unge til Danmark sammen med 50 andre studenter fra hele verden.

Studenterne er i alderen 15-17 og kommer til landet for at blive klogere på verden og sig selv.

Det drejer sig om Ayaka, Honoka, Kazuaki og Nozomu på hhv. 17, 17, 16 og 15 år.

Vil du og din familie vide mere om at blive værtsfamilie kan du kontakte YFU Danmark på

yfu@yfu.dk |  64 76 30 06 | Facebook.com/yfudanmark eller læse mere på yfu.dk/vf