Vejen til et nyt sprog
March 21, 2017 10:42
August er lige nu på udveksling i Østrig i byen Deutsch-Wagram, der ligger omkring 20 km. fra centrum af Wien. Her bor han sammen med sin værtsmor, værtsfar og jævnaldrende værtsbror. Derudover har en værtssøster, der bor i nærheden med sin mand i deres nye hue. Newsletter har taget snakken med August om, hvordan det er at bo i Østrig, og hvilke forskelle han oplever fra Danmark.
Hvorfor udveksling
August har altid gerne villet lære at tale et nyt sprog. Derfor søgte han på muligheder for dette på YouTube og faldt der over udveksling og YFU, hvilket var startskuddet på hans liv i Østrig. Nu vil han anbefale andre at tage af sted, fordi udveksling er en oplevelse for livet, hvor man får venner og familie et andet sted i verden, og det, synes han, er virkelig cool. Derudover lærer man et nyt sprog og en ny kultur at kende, og hvis han fik lov, kunne listen helt sikkert fortsætte.
Skolelivet
August fortæller, at den østrigske skole er en del anderledes end den danske. Der er et større pres på, at man skal få gode karakter, samtidig med at der er mindst en test og en schularbeit per uge. I timerne deler lærerne plus, neutral og minusser ud til elever, der svarer rigtigt eller forkert, og man bliver på den måde hele tiden bedømt. Derudover er forholdet til lærerne mere formelt, end vi er vant til herhjemme, hvilket for eksempel ses, når læreren kommer ind i klassen, og alle skal rejse sig op, eller ved at der skal bruges den formelle Sie-form over for ham eller hende. Skoledagenes længde varierer, men starter alle klokken 8, hvorfor August skal med skolebussen en halv time før.
Fritid
Efter skoletid er der forskellige tilbud på skolen, hvor August har valgt at gå til atletik. Af andre muligheder kan nævnes kunstneriske, matematiske og sproglige fag samt andre sportsgrene som basketball og volleyball. Udover atletik bliver eftermiddagene ofte brugt i Wien med klassekammerater eller andre udvekslingsstudenter, og om tirsdagen går besøget forbi Wien Universitet, hvor August følger et tyskkursus. Han har efterhånden set en så stor del af Wien, at han næsten kender byen lige så godt som København – og når han normalt bor i Kongens Lyngby, må det siges at være ret godt.
Familien
Andre dage besøger han sin værtssøster, hvor han hjælper med at sætte det nye hus i stand, mens aftenerne oftest bliver brugt sammen med værtsfamilien på at se serier. Blandt favoritterne er krimiserien Tatort og Millionshow, der er den østrigske udgave af Hvem vil være millionær, eller andre produktioner fra ORF, der er landets største tv-kanal.
Generelt kan August godt lide at tilbringe tid sammen med sin værtsfamilie, og han fortæller, at de har oplevet og set meget sammen. Han bliver især glad, når han tænker tilbage på deres vandretur på Schneeberg, skiferien i Tauplitz, biografture, ture til Wien og ikke mindst besøg hos værtsmormoren og værtsmorfaren, der altid lavet hjemmelavet wienerschnitzel.
Julen
Jeg spørger indtil, hvordan julen i Østrig var. Højtiderne er ofte, der hvor traditioner og kulturer virkelig viser sin forskellighed, og dette var også tilfældet for August. Han fortæller, at julen i Østrig var sjov, men at det alligevel var ret underligt ikke at være hjemme i Danmark. I ugerne op til jul var han på mindst ti forskellige julemarkeder, så julestemningen var næsten ikke til at gå glip af. Juleaften startede de i familien med at pakke gaver op, og derefter var der middag bestående af fiskesuppe, bagt fisk med kartoffelsalat og til dessert forskellige julekager. Altså alt sammen meget anderledes fra den danske flæskesteg og ris a la mande. Efter maden fortæller han, at de tog i kirke, hvor der var jubilæum for den østrigsk komponerede Stille Nacht, der selvfølgelig blev sunget. Alt i alt beskriver han aftenen som interessant og hyggelig, og noget han er glad for at have oplevet.
Mod enden
Selvom der stadig er der stadig er over tre måneder til, at August igen vender næsen mod Danmark, går tiden så ufattelig hurtigt, at han ikke kan lade være at reflektere en smule over det. På den ene side glæder han sig selvfølgelig til at komme hjem til sin familie og venner i Danmark, men samtidig har han det så godt i Østrig, at han ikke har lyst til at rejse fra det. Han prøver at få så meget som muligt ud af den sidste tid og ses så tit som muligt med sine nye venner. I forlængelse heraf fortæller han, at den østrigske befolkning er meget alsidig, og han har lært en masse folk at kende fra forskellige lande og i forskellige aldre. Og det har faktisk ført til, at det vigtigste han har lært på sit udvekslingsophold er ikke at have fordomme om andre. Han har lært, at der er mange måder at leve og være på, og anderledes er ikke altid lig med dårligere!