Den bedste investering i min fremtid var udveksling efter gymnasiet

Den bedste investering i min fremtid var udveksling efter gymnasiet
March 10, 2017 09:41

Den bedste beslutning jeg nogensinde har taget var at rejse et halvt år til Belize. Det blev min dannelsesrejse at bo i en anden kultur, som blev til en psykisk rutsjebane af nye indtryk og en kollosal læring om mig selv og hvem jeg skulle blive til. 

Jeg vil gerne have, at du læser med her, fordi du skal læse, hvorfor jeg mener, at det bedste valg man kan tage, efter man har fået hue på, er udveksling. Jeg vil gerne fortælle dig lidt om hvorfor det giver mening i dag med et samfund, der får mere og mere travlhed og pres - især med et uddannelsessystem, der nok ikke giver unge studerende albuerum nok og helst ser, at man færddiggør sin uddannelse hurtigst muligt uden til- og fravalg på vejen.

Jeg synes at unge i dag forventes at finde sig selv meget hurtigt. De skal finde ud af hvad de vil, og samtidig med det, skal de hurtigst muligt blive færdige med at læse. Ellers er de dovne og uansvarlige. 

Jeg synes det bliver ilde set at man tager sabbatår, når man får huen på. Du skal for guds skyld bliver færdige til tiden, og du må for alt i verden heller ikke finde ud af, at du vil læse noget andet, når du nærmer dig afslutningen på din bachelor. 

Jeg vil nok betegne mig selv som en, der i gymnasietiden havde meget svært ved at finde mig selv. Det er bestemt også ganske normalt i den alder, men jeg vælger at tro på at jeg havde sværere ved det end andre.

Der var ikke mange der kunne forstå, hvorfor jeg ville på udveksling i et land som Belize. Det kunne jeg egentligt heller ikke rigtig svare 100 % på, men jeg kunne mærke at det var det jeg skulle prøve at kaste mig ud i. 

Det er ganske normalt og forståeligt, når man vil til et land som USA, og helst som et high school år, der kunne bruges som led af sin gymnasieuddannelse. Men når det handler om bare at tage afsted og bo i et land, hvor du ikke rigtig får ECTS point fra den skole du går på, eller på den anden side så tjener penge på noget, så tror de fleste at det bare er ren fornøjelse og en lang ferie man tager på. Der er bare så meget mere i det, som gør udveksling til at en kæmpe bonus for sin fremtid.

Da jeg gik på gymnasiet fandt jeg hurtigt ud af, at jeg ville ud og opleve verdenen. Jeg skulle væk fra Danmark og jeg skulle helst et sted hen, som mindede mig allermindst om Danmark. Derfor skulle turen gå til Belize. 


Belize er lille bitte land i Mellemamerika, som har et indbyggertal på 300.000 - alligevel har Belize en mægtig multikultur. Her taler man Engelsk officielt, og naturligvis også Spansk. Men fordi det er en blanding af latinkultur og carribisk kultur, så taler man også Engelsk Kreolsk som det nok mest udbredte sprog. Den lokale befolkning kan fx. være direkte afstamning fra Maya indianere, den mere latinsk/Maya blandende afstamning kaldet Mestizo eller det afrikanske Garifuna-folk mm. her er tysk kultur, Mennonites 'amish' agtig kultur og her er en udpræget befolkning fra Taiwan også. Her er altså så meget multikultur at det ikke er til at tro at det kan være i et så lille land. Det samme med naturen, der indeholder bjerge, jungle, floder, caribiske forhold i havet og med verdens næststørste og mest levende koralrev The Belize Barrier Reef. 

Jeg havde langt større mulighed for at lære mere om verdenen, sprog og kultur i Belize frem for mange andre steder, fordi jeg havde den kæmpe diversitet i både kultur og natur samlet i et lille land. 


Har du spørgsmål? Send os en besked på messenger  eller send en mail til yfu@yfu.dk

Du kan også begynde ansøgningen allerede nu